Angol étkezési szokások

0

Az angol étkezés eltér a magyartól. A főétkezés a vacsora, míg ebédre csupán egy szendvicset vagy gyorsételt kapnak be. Hétvégén népszerű a brunch vagy a vasárnapi ebéd, míg a fizikai munkások körében a kiadós angol reggeli kihagyhatatlan.

Angol étkezési szokások

 • Angol reggeli – a hétköznapi reggeli manapság gabonapehely, zabkása vagy lekváros toast, de a hagyományos angol reggeli egy kiadós, meleg étel, amely estig telítettségérzetet biztosít. A “Full English Breakfast” alap összetevői: bacon szalonna, tojás (tükör tojás vagy rántotta), sült paradicsom és gomba, grillkolbász, pirítós és paradicsomos bab. Természetesen angol tea kíséri. Ezt a hagyományos verziót az angolok általában hétvégén fogyasztják brunch-ként, de világszerte nagyon népszerű szállodai reggeliként. Angol reggeli>>
 • Brunch – a “lunch” és” breakfast” kifejezések egyesítése, amely egy késői, kiadós reggelit vagy korai, laza ebédet jelent. Különösen népszerű hétvégeken, leginkább szombaton. Általában meleg ételről van szó, amit könnyen és gyorsan lehet elkészíteni – pl omlett, sonkás és szalonnás saláták, vagy steak, füstölt lazac. Brunch>>
 • Lunch – a hétköznapi ebéd a legtöbb angol számára egy szendvics, különösen népszerű a háromszög alakzatú toast kenyérből készített előcsomagolt szendvics. Angliaszerte mindenfele található szendvics büfé, de élelmiszerboltokban, illatszerboltokban és kávézókban is rengeteg verzió kapható. Szendvics receptek>>
 • Sunday Lunch – külön megemlítést érdemel a vasárnapi ebéd, más néven a Sunday Roast, amelyet általában egy kollektív étkezés során fogyasztanak. Különösen népszerű ilyenkor egy pub-ban összejönni barátokkal, rokonokkal, vagy meghívni őket vendégségbe. Az ebéd fókuszpontja a roast meat (ez lehet  sült csirke, sertéssült, báránysült vagy marhasült), amit párolt zöldségekkel, tepsiben sült burgonyával és a sült hús szaftjából készült mártással (gravy) tálalnak. Minden húst annak megfelelő szósz is kíséri – pl marhasült-tormaszósz & angol mustár; sertéssült- almaszósz & mustár; báránysült-mentaszósz, áfonyaszósz (vagy zselé). Világhírű a roast beef, amelynek nélkülözhetetlen kísérője a Yorkshire pudding. Az ebédet általában egy “pudding” zárja, amely angolul desszertet jelent. Legnépszerűbb a crumble, ünnepi alklalmakon a trifle.
 • Supper – a polgári osztályok hétköznapi vacsorája (amit az alsóbb rétegek tea-nek eveznek). Általában egy gyors és egyszerű, de meleg ételről van szó. Népszerű a steak, pie, sült kolbász, házilag készített hamburger vagy a pörkölthöz hasonló stew. Az angolok nagyon nyitottak a nemzetközi gasztronómiák iránt, különös közkedveltek az india, kínai és thai ételek. A legtöbb angol ezeket konyhakészen vagy félkészen vásárolja – amit csupán a mikróban felmelegítenek. Továbbá vacsorára gyakori a gyorsétkezdéből rendelt étel – legnépszerűbb a fish & chips, hamburger, pizza és kebab, továbbá ázsiai, mexikói, görög, török gyorsételek.
 • Dinner – a polgári osztályok számára egy többfogásos étkezést jelent, amely elsősorban vendégségben történik (dinner party). Ez lehet formális vagy laza – ilyenkor a háziasszonyok általában kitesznek magukért, de továbbra is az egyszerűség és fúzió a tálalt ételek jellemzője.
 • BBQ – nyáron a briteknél is nagyon népszerű a grillezés, különösen egy hétvégi kerti-parti keretében. Angol grillezés>>
 • Picnic – városi parkok, vidéki szabadterek, közösségi kertek az angolok büszkesége, ahol nyáron előszeretettel kedvelnek piknik keretében barátokkal, családtagokkal összejönni. Továbbá szabadtéri  programok, sport rendezvények (pl Wimbledoni tennisz), kirándulások fókuszpontja egy remekül összeállított piknik. Angol Piknik tippek>>
 • Christmas Lunch –  az év legfontosabb étkezése. Hagyományosan libasült került az asztalra, manapság népszerűbb a sült pulyka, amit hagyományos szószok, köretek kísérnek. Az ebédet a Christmas pudding és Mince pie zárja.

Tippek

 • Egy angol dinner partyra nem illik pontosan érkezni. 10-15 perc késés javasolt. Továbbá illik egy üveg bort vinni – grillezésre sört is lehet. Angol vendégségben>>
 • A sülteket mindig az asztalnál vágják fel. A zöldségeket közös edényekben tálalják, ezekből mindenki maga szed a tányérjára (vagy a háziasszony adagolja ki), majd leöntik a gravy-vel.
 • A sültek mellé mindig a megfelelő szószokat, mártásokat kell tálalni, plusz elhagyhatatlan a só, bors az asztalról.
 • A szalvétát nem szabad az asztalon hagyni, ezt az ölünkbe kell teríteni.
 • Az étkezést csakis akkor szabad elkezdeni, amikor mindenki szedett magának ételt.
 • Amikor befejeztük az étkezést, az angol etikett alapján a villa felfele néz, nem lefelé.
 • Az angol teát csakis csészében illik tálalni délutáni teázás alkalmával. Mindig a csésze fülét fogva kortyolgatjuk (nem szürcsöljük!) a teát, alatta a csésze alját a másik kezünkkel fogjuk.

Angol ételek

Az alábbi cikkekben további információt és recepteket lehet majd a következő hetekben találni a hagyományos és modern angol ételekről:

Oszd meg!

A cikk írója:

Már "ezer éve" Angliában élek. Sikeresen beilleszkedtem az angolok közé, ugyanis itt jártam iskolákba, alapítottam családot, és telepedtem le. Jól ismerem az angol életmódot, stílust és szokásokat. London, a multikulturális metropolisz, az otthonom.

Hozzászólás