Angol reggeli

0

Angol reggeliA legtöbb nemzetközi szállodában találkozhatunk a menün az angol reggeli fogalmával. Sok helyen egész nap kínálják, ami nem csoda, hiszen  egy meglehetősen kiadós ételről van szó. Azonban az angol reggelinek sok összetevője lehet, így nem mindig ugyanazt tálalják – bár a két alapétel szinte mindenhol megegyezik, ami nem más, mint a bacon és tojás..

Története

Angliában évszázadokon keresztül a reggeli és a vacsora volt a két legfontosabb étkezés. Az angol reggeli, avagy a „full english breakfast” az ipari forradalom alatt alakult ki, illetve lett népszerű, elsősorban fizikai munkások körében. Azóta az eredeti étel kissé átalakult, és nem csupán a brit birodalomban terjedt el, de az egész világon népszerűvé vált, néhol némi módosítással. Még francia séfek is méltatják! Jelenleg reneszánszát éli, különösen menő Hollywoodi éttermekben.

Angliában és a többi brit államban ma is közkedvelt étel az angol reggeli, bár a fizikai munkásokon kívül a legtöbben hétvégen fogyasztják brunch-ként, általában egy alkoholos este után! Köznyelven “fry” vagy “fry up”  a neve, esetleg “bacon and eggs”, éttermekben, kávézókban “full english breakfast” vagy “all-day breakfast” címek alatt kínálják.

Összetevők

Az angol reggelit sok különböző étel alkotja. Az alapösszetevők a tojás és a bacon (és Angliában a paradicsomos bab is).  A többiből általában még 1-2 étel szerepel a tányéron, de éttermekben, szállodákban annyit adunk az alapmenühöz, amennyit szemünk-szánk megkíván (és derékbőségünk enged)!

 • Bacon –  húsos szalonna, lehet füstölt is. Grillsütő alatt, vagy olajban 1-2 percig mindkét oldalon átsütjük. 2 szelettel számoljunk személyenként.
 • Tojás – általában tükörtojás, de lehet buggyantott tojás vagy rántotta is. A tükörtojás lehet folyékony (“sunny-side up”), de sokan mindkét oldalon megsütik (“easy-over”). Személyenként általában 1-2 tojást készítünk.
 • Sült kolbász – ez  grillkolbászhoz hasonló rövid kolbász. Grillezzük vagy olajban sütjük. Személyenként 1-2 darabbal számoljunk.
 • Black pudding – a hagyományos angol reggeli egyik főszereplője, manapság ritkán látható egy menün. Hasonlít a magyar véres hurkára, amit vékonyan felszeletelünk, és forró olajban személyenként 1-2 karikát sütünk.
 • Paradicsomos bab – angolul a baked beans, amely az egyik legfontosabb összetevő az angoloknál és az ausztráloknál. Egy 400ml-es konzerv 2-3 személyre elegendő, ezt csupán fel kell melegíteni egy lábasban (tipp: nem szabad forralni!), majd a sült ételekkel lehet is tálalni.
 • Sült paradicsom – a paradicsomot ketté vágjuk, és olajban lapos oldallal lefelé megsütjük, vagy grillsütő alatt 1-2 percig megbarnítjuk. Általában fél sült paradicsomot tálalunk személyenként.
 • Sült gomba –  a nagyobb gombákat felszeletelve, a kisebbeket egészben megsütjük olajban, (hagyma szeletekkel is lehet kombinálni). Számoljunk fél csésze szeletelt gombát személyenként.
 • Hash browns – Amerikában  népszerű, valójában olyan, mint a rösti. Durván reszelt krumpliból lapos lepényeket formálunk, és forró olajban kisütjük.
 • Zöldséges krumplipüré (bubble and squeak)  –  maradék párolt zöldségeket összetörünk főtt krumplival, majd olajban omlettszerűen kisütjük.

Tálalás

 • Péksütemények –  az angol  reggelit hagyományosan  pirított angol muffin-nal tálalják vagy a bacon zsírjában sült kenyérszelettel. Manapság azonban szinte mindenki pirítóssal eszi, amit megvajaznak, majd sokan leöntenek paradicsomos babbal. Észak- Amerikában amerikai palacsintát vagy sült krumplit is szoktak mellé tálalni.
 • Szószok – az angolok brown sauce-t, az amerikaiak inkább ketchup-ot tálalnak mellé.
 • Italok – tea, kávé a szokásos ital, sokan narancslével kezdik a reggeli előtt. Angol tea>>

Tippek

 • Bár az angol reggeli nagyon egyszerűnek mutatkozik a tányérokon – kivételezése komoly koncentrációt és pontos időzítést igényel, ugyanis mindent egyszerre kell sütni, hiszen mindennek frissen kell az asztalra érni! Ezért meg se kíséreljük az összes lehetséges fenti összetevőt egyszerre elkészíteni! Maximum 5 alapanyaggal dolgozzunk – könnyen megvalósítható pl. a bacon, tojás, paradicsomos bab, sült gomba és pirítós kombinációja.
 • Érdemes a sütőt bemelegíteni, így ha nem vagyunk szinkronban az ételekkel, azok, amik hamarabb elkészültek, a sütőben melegen pihenhetnek.
 • A pirítós mindig legyen friss – és egyből vajazzuk meg!
 • A húsos bacon-t ne helyettesítsük a csíkos vagy szalonnás baconnal. A bacon szeleteket papírtörölközőn zsírtalanítsuk tálalás előtt!
 • Egészséges változat: a bacon-t, paradicsomot és grill kolbászt grillezzük, a gombát olívaolajban süssük. Továbbá a tojás legyen buggyantott vagy főtt, a paradicsomos bab legyen cukormentes, a bacon ne legyen füstölt. Tálaljuk salátával, és teljeskiőrlésű péksüteménnyel.
 • Az angol reggeli készítése sajnos sok edény használatával (és mosogatásával!) jár – azonban nagyobb serpenyőkben 2-3 összetevőt is tudunk egyszerre sütni.

Mivel az angol reggeli  egy nagyon kiadós étel, manapság valójában nem egy hétköznapi reggeli, hanem inkább hétvégi brunch vagy ebéd. Általános reggeli inkább a zabkása, pirítós és különböző gabonapelyhek. További tipikus angol ételek>>

Share.

About Author

Edina

Már "ezer éve" Angliában élek. Sikeresen beilleszkedtem az angolok közé, ugyanis itt jártam iskolákba, alapítottam családot, és telepedtem le. Jól ismerem az angol életmódot, stílust és szokásokat. London, a multikulturális metropolisz, az otthonom.

Leave a Reply