Angol tea

0

A teázás Ázsián kívül nagyrészt Angliában terjedt el, olyannyira, hogy az angol kultúra és gasztronómia egyik legfontosabb részese lett. Az angol tea világhírű, annak ellenére, hogy valójában indiai teáról van szó. A hagyományos angol teázás azonban már nem egy mindennapos szokás – a legtöbb angol manapság egy bögrébe dobott tea filtert forró vízzel leönt, amit 1-2 perc áztatás után kivesz, majd a teát tejjel ízesíti. Ez a modern angol tea, amit a britek reggeltől estig, szinte folyamatosan, isznak. Az igazi angol tea készítése azonban egy ceremónia, amit vendégek számára a mai napig illik betartani..

Kellékek

 • Vízforraló: a legfontosabb kellék a vízforraló. Ez hagyományosan teáskanna alakú és régen a tűzhelyen forraltak vizet benne (népszerű volt sokáig a fütyülős vízforraló kanna is). Manapság azonban legtöbben modern, elektromos vízforralót használnak, amely Nagy-Britanniában a legnépszerűbb konyhai kisgép.
 • Teáskanna: ha beugrik egy barát vagy rokon egy bögre vagy csésze teára, ilyenkor általában előkerül a teáskanna. Hagyományos délutáni teázáshoz viszont alapszükségletű. A teáskanna ideálisan porcelán vagy egyéb kerámia, de lehet modern üveg, szilikon, vagy hagyományos öntöttvas, kőedény. A fémkanna nem alkalmas, mert nem jó hőtartó.
 • Kanna melegítő: angolul tea cozy, amit “teababa” névre fordítottak le magyarul. Ez valójában egy bélelt sapkaforma, amit a teáskannára borítanak az angolok, hogy a tea meleg maradjon.(Tipp: ilyet érdemes venni, mert kisebb tálalóedényekre is ráhúzható!)
 • Teáskészlet –  bár hétköznap szinte mindenki bögréből issza a teáját, vendégváró alkalmakra muszáj a csésze. Egy tipikus angol készlethez tartozik egy teáskanna, tejkiöntő, cukortartó, csészék és csészealjak, kistányérok. Általában minden háztartásban van egy formális (6-8  személyes) és egy egyszerű vagy eklektikus (2-4 személyes) teáskészlet. (Tipp: sikkes verzió az, ha a csészék mindegyike különböző, individuális vagy antik jelenség!)
 • Teafű: annak ellenére, hogy a legtöbb angol nap mint nap filteres teafüvet használ, szinte mindenki konyhaszekrényében található natúr teafű, sokszor egy egész kollekció! Az angol tea készítéshez mindig fekete teafüvet használnak (bár sokan isznak Angliában is már zöld, fehér, gyógynövény és  gyümölcsteákat – de ezeket soha nem tejjel, és ezek nem is alkalmasak tipikus angol tea készítéséhez).
 • Teaszűrő: ha nincs a kannába szűrő beépítve, akkor szükséges egy teaszűrő. A legideálisabb az, ami a csésze vagy bögre peremére illeszthető, így könnyebb a tea kitöltése.

Angol tea készítése

Hozzávalók – 4 csészére

 • 5 tk fekete teafű
 • 4 és fél csésze víz
 • Langyos tej

Elkészítés

 1. A vizet felforraljuk a vízforralóban.
 2. Fél csésze forró vízzel kiöblítjük a teáskannát, majd a teafüvet egyből a kannába töltjük – ez azért fontos, hogy a forró víz ne hűljön majd le hirtelen, továbbá a teafű pólusai a melegben kitágulnak, és kiengedik az aromájukat.
 3. A vízforralót ismételten felforraljuk. Forrásponton lévő, azaz bugyborékoló vizet öntünk a teáskannába a teafűre. A fedőt rátesszük, letakarjuk a teasapkával vagy bebugyoláljuk konyharuhákkal.
 4. 3-5 percig áztatjuk. Közben tejet öntünk egy kis kancsóba.

Tálalás

 1. Előkészítjük a teasüteményeket.
 2. Az asztalra helyezzük a teáskannát, tejet, csészéket – esetleg cukrot – és kistányérokat.
 3. Kevés tejet töltünk a csészékbe, majd teaszűrőn keresztül a forró teával leöntjük.
 4. A teáskannát forró vízzel ismételten feltöltjük, melegen tartjuk.

Tippek

 • A teát ne áztassuk 5 percnél tovább, mert keserű lesz (felszabadul a tannin), és ne is kevergessük!
 • FONTOS: mindig a tejre öntjük a teát – nem a teába a tejet (a tej nem válik szét és kellemesebb íze lesz a teának)!
 • Ha több vagy kevesebb személyre készítünk teát, akkor is tartsuk be ezt az alapszabályt: „személyenként 1 tk teafű plusz egy a kannának” (az angol mondás szerint).
 • Egy adag teafűből akár 2-3 kanna teát készíthetünk – ez persze a teafű erősségétől függ.
 • Teafű kombinációk: alkalmazhatunk teakeveréket (pl. English Breakfast, English Afternoon, Yorkshire tea), de érdekesebb és ízletesebb, ha magunk 2 különböző teafüvet kikeverünk. Az egyik legyen erős, a másik különleges, zamatos (pl. Assam – Earl grey 3:1 arányban egy tuti kombináció).
 • Tejmentes tea: bár az angolok mindig tejjel isszák a teát, akik tej nélkül vagy citromosan szeretik,  a következő gyengébb teafüveket használják: Darjeeling, Ceylon, Earl grey, Lady grey.
 • Koffeinmentes tea: már létezik koffeinmentes fekete teafű, de Roobois teafű is alkalmazható.
 • Tej: a tej általában félzsíros, amit lehet helyettesíteni szója vagy egyéb növényi eredetű “tejjel” is.

Angol teasütemények

Az angol teázás nélkülözhetetlen kelléke a teasütemény. Ez régen egy angol muffin vagy egy szelet pirítós volt vajjal és lekvárral tálalva, majd népszerű lett a cream tea – amely tea, pogácsa, clotted cream és lekvár  együttese. Manapság többnyire keksz vagy pogácsa az angol tea kisérője, különösen népszerű a shortbread. Azonban egy hagyományos délutáni teázás elképzelhetetlen pogácsa, sponge cake vagy cupcake nélkül. Angol délutáni tea>>

Angol tea party

A hagyományos délutáni teázás (afternoon tea) régen egy uzsonna volt, amely eleinte nem tartalmazott édességet, csupán gusztusos szendvicseket. Manapság a délutáni teázás már nem egy mindennapi étkezés, inkább egy vendégváró, társasági esemény, amit tea party-nak is szokás nevezni. Ilyenkor nem csupán komolyabb süteményekkel és édességekkel várják a vendégeket, de angol teaszendvicsek tálalása is szükségszerű. Angol teaparti>>

Kapcsolatos cikkek

Oszd meg!

A cikk írója:

Már "ezer éve" Angliában élek. Sikeresen beilleszkedtem az angolok közé, ugyanis itt jártam iskolákba, alapítottam családot, és telepedtem le. Jól ismerem az angol életmódot, stílust és szokásokat. London, a multikulturális metropolisz, az otthonom.

Hozzászólás