Brunch

0

Angol nyelvterületeken az egyik legnépszerűbb főétkezés a brunch, különösen lustálkodó hétvégeken. Tulajdonképpen egy késői, kiadós reggeliről van szó, amelynek alapvető lényege a gyors és egyszerű elkészítés.  Magyarok számára azonban teljesen mást jelent, így íme néhány hasznos infó az angol brunch szokásairól.

Brunch eredete

A brunch Angliából származik, már 1895-ben cikkek jelentek meg angol újságokban az új étkezési trendről, majd a következő évi Oxford Angol Szótárban felfedezhető a kifejezés és annak meghatározása. Ennek ellenére az amerikaiak úgy vélik, hogy egy New Yorki újságíró (Frank Ward O’Malley) találta ki valamikor 1906-19 között, aki reggeli helyett délben szeretett étkezni. Mindenesetre egy tipikus angol és amerikai brunch kissé eltérnek egymástól.

Brunch jelentése

A brunch az angol breakfast és lunch szavak összetétele, amely reggeli és ebéd helyetti étkezést jelent. Általában 10.30 és 13.30 óra között zajlik, tipikusan 11-12 körül (az angoloknák 1-2 óra között van ebédidő). Elsősorban hétvégén népszerű, különösen átmulatott éjszakákat vagy kiadós vacsorákat követő délelőttökön. Továbbá ünnepi alkalmakon (Valentin nap, születés nap stb) is szokás különleges brunch-ot tartani, amely a villásreggelire hasonlít. A brunch azonban nem egy vendégváró alkalom, bár a café kultúra elterjedésével egyre népszerűbb kávézókban, bisztrókban, gyorsétkezdékben is bruncholni.

Brunch világszerte

A brunch koncepciója világszerte népszerűvé vált. Franciául le grand petit déjeuner, amelynek tükörfordítása “a nagy kicsi ebéd” – bár a köznyelvben még náluk is a brunch kifejezés terjedt el. Kínában és Dél-Kelet Ázsiában dim-sum brunch lett közkedvelt, míg az arab országokban büfészerű étkezéssé vált, amit nagyobb szállodákban szolgálnak fel. Az utóbbi verzió terjedt el Magyarországon is.

Brunch ételek

Brunch

Mivel a brunch egy reggeli és ebéd közötti főétkezés (valójában egy késői reggeli vagy korai ebéd), így a szokásosnál kiadósabb reggeli vagy könnyedebb ebéd kerül az asztalra. A főétel szinte mindig meleg. Továbbá alapvetően fontos az, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető legyen – éppen ezért maradékok vagy konyhakész alapanyagok is felhasználhatók. Íme néhány hagyományos brunch étel:

  • Tojásos ételek – a hagyományos angol reggeli mellett közkedvelt a tükörtojás, buggyantott tojás, rántotta és az omlett, amit pirítóssal vagy friss péksüteménnyel tálalnak. Az omlettnek számtalan verziója létezik, hiszen könnyen kiegészíthető zöldségekkel, halakkal, sajtokkal, maradék húsokkal, szalonna vagy kolbász darabokkal.
  • Szalonnás ételek – a bacon szalonna húsos változata Angliában népszerű, míg a vékonyabb, un. streaky bacon az USA-ban és Olaszországban közkedvelt. A bacon szendvics nagy sláger mindenfele.
  • Palacsinta – az amerikai reggelizés fontos eleme a palacsinta, de ez eltér az Európai verziótól. A palacsinta kisebb és vastagabb, tésztája a gófrira hasonlít. A brunch-ként fogyasztott palacsinta többnyire sós töltelékkel készül, bár lehet édes is.
  • Halas ételek – halak közül elsősorban a füstölt vagy párolt halfilék alkalmasak. A füstölt lazac különösen menő, főleg ünnepi alkalmakra.
  • Saláták – a fenti ételeket kísérheti egy gyorsan összedobott saláta vagy savanyúság. Azonban egy kiadósabb saláta (pl rizs vagy zöldségsaláta) főétel is lehet. 
  • Italok – elsősorban reggeli mellé tálalt italokat szokás brunch-ra is fogyasztani. Ez lehet kávé, angol tea, zöld és gyógynövény tea. Az étkezést általában egy pohár frissen préselt narancslé vagy smoothie indítja, esetleg másnaposság leküzdésére kikevert italok.

Modern Brunch

  • A fenti ételek mellett manapság egyéb gyorsan (15-30 perc alatt) elkészíthető ételek is megjelenhetnek a brunch asztalon. Ilyen pl a tacos (tortilla lapba tekert ínyenségek), leveles tészta lepények, hamburger, de akár a steak is.
  • Maradék krumplipüré vagy főtt krumpli könnyen felhasználható zöldséges vagy halas puffancsok, fasírtok készítéséhez.
  • Sós muffin, pogácsa, töltött kenyér és tésztalepény is népszerű brunchra – a lényeg, hogy gyorsan elkészíthető legyen (azaz kelesztés nélkül)!
  • Egy kiadósabb brunch sokszor desszerttel zárul – amely általában valami gyümölcshab vagy laza, gyümölcsös desszert.
Oszd meg!

A cikk írója:

Már "ezer éve" Angliában élek. Sikeresen beilleszkedtem az angolok közé, ugyanis itt jártam iskolákba, alapítottam családot, és telepedtem le. Jól ismerem az angol életmódot, stílust és szokásokat. London, a multikulturális metropolisz, az otthonom.

Hozzászólás